Eläinlääkkeet

Eläinlääkkeet
Julkaistu numerossa 4/2013

Miten varmistetaan, ettei eläimistä saatavissa elintarvikkeissa ole lääkejäämiä?

Suomalaiset käyttivät vuonna 2012 keskimäärin 182 kg nestemäisiä maitotuotteita ja 78 kg lihaa henkilöä kohti. Elintarvikkeilta edellytetään korkeaa laatua ja turvallisuutta. Ruokalautaselle ei haluta lääkejäämiä tai muita vierasaineita. Tämän varmistamiseksi elintarvikkeiden tuotantoa, mukaan lukien eläinten lääkintää, säädellään monin tavoin.

Eläinlääkkeet
Julkaistu numerossa 4/2013

Koiran ja kissan diabeteksen hoito

Diabetes mellitus on tavallinen koirien ja kissojen umpierityssairaus. Hoidon perustana ovat säännölliset insuliinipistokset. Menestyksekäs hoito edellyttää potilaalle yksilöllisesti räätälöityä hoito-ohjelmaa, hoitovasteen seurantaa, liitännäissairauksien hallintaa sekä omistajan huolellista opastamista.

Eläinlääkkeet
Julkaistu numerossa 3/2013

Eläinlääkkeiden haittavaikutukset 2012

Fimealle ilmoitettiin 235 eläinten lääkitsemiseen liittyvää haittavaikutusta vuonna 2012. Suurin osa ilmoituksista koski aiempien vuosien tapaan rokotteita ja loislääkkeitä. Pieneläimiin kohdistuneista haitoista ilmoitettiin eniten.

Eläinlääkkeet
Vain verkossa
Julkaistu numerossa 2/2013

Kannattaako koira rokottaa borrelioosia vastaan?

Ensimmäinen eläimille tarkoitettu borrelioosirokote sai hiljattain myyntiluvan Suomessa. Rokote sisältää inaktivoituja Borrelia-bakteereita. Se saa aikaan vasta-ainetason nousun, mutta sen tehoa kliinisen taudin kehittymisen ehkäisyssä ei ole tutkittu. Rokotteen hyöty kannattaa yksittäisen eläimen osalta arvioida tarkkaan.

Eläinlääkkeet
Julkaistu numerossa 2/2013

Lemmikkien reseptivapaat ulkoloislääkkeet

Ulkoloisten ennaltaehkäisyyn ja häätöön on tarjolla useita ilman reseptiä saatavia valmisteita. Ennen lääkitystä on syytä perehtyä huolellisesti pakkausselosteeseen oikean käyttöaiheen, kohde-eläinlajin ja annostuksen sekä mahdollisten haittavaikutusten varalta. On hyvä muistaa, ettei lääkkeiden käyttö korvaa päivittäistä puutiaistarkastusta.

Eläinlääkkeet
Julkaistu numerossa 1/2013

Pikkuvarsojen sairaudet ja niiden hoito

Sairaan varsan oireet ovat usein hyvin samantyyppisiä riippumatta sairauden aiheuttajasta. Varsa ei ime, on vaisu ja makoilee paljon. Taustalla oleva syy on selvitettävä ja hoito on suunnattava sen mukaisesti.

Eläinlääkkeet
Vain verkossa
Julkaistu numerossa 4/2012

Influenssakausi lähestyy – myös hevosilla!

Hevosinfluenssa on herkästi tarttuva ja nopeasti leviävä viruksen aiheuttama kuumeinen hengitystietulehdus, jonka jälkitaudit saattavat olla vakavia. Viruksen jatkuva muuntuminen vaikeuttaa taudin torjumista rokottamalla. Rokotekantojen nopeampi päivittäminen on tarpeen. Tämä vaatii lääkeviranomaisilta ja rokotevalmistajilta tiiviimpää yhteistyötä.

Eläinlääkkeet
Julkaistu numerossa 4/2012

Varsojen infektiot ja mikrobilääkehoidon erityispiirteet

Varsojen merkittävimmät infektiosairaudet ovat sepsis, keuhkokuume ja ripuli. Tärkeintä varsojen mikrobilääkehoidon onnistumiselle on hoidon riittävän aikainen aloitus. Varsojen mikrobilääkehoito poikkeaa aikuisten hevosten hoidosta: lääkkeiden valikoima ja annostus ovat erilaisia. Profylaktiselle mikrobilääkkeiden käytölle ei ole perusteita.

Eläinlääkkeet
Vain verkossa
Julkaistu numerossa 3/2012

Apua! Uuden varoajan asettaminen

Monen myyntiluvallisen eläinlääkevalmisteen annosohje ei nykytiedon valossa ole paras mahdollinen. Joskus Suomen markkinoille tulevalla uudella myyntiluvallisella valmisteella on jo valmiiksi vanhentunut annosohje.

Eläinlääkkeet
Julkaistu numerossa 3/2012

Eläimille tarkoitettujen korvahuuhteiden luokittelulla pyritään vähentämään mikrobilääkkeiden käyttöä

Toukokuussa 2012 Evirassa järjestetyn Lääkepäivän kuulijakunnalta välittyi Fimeaan viesti, että erityislupamenettelyn ”poistaminen” korvahuuhteiden osalta vähentäisi mikrobilääkkeiden käyttöä. Fimeassa päätettiin välittömästi reagoida asiaan, sillä järkevä mikrobilääkekäyttö on yhteinen tavoitteemme.

Eläinlääkkeet
Julkaistu numerossa 1/2012

Mitä piilee sisäloislääkkeiden suositusten ja määräämisehdon taustalla?

Sisäloislääkkeiden käyttöaiheissa mainitaan usein luettelomaisessa muodossa ne suolistoloiset, joihin teho on osoitettu. Eläimen omistajan voi olla hankalaa hyödyntää latinankielistä luetteloa, joten apteekkihenkilökunnan on pystyttävä antamaan asiakkaalle asianmukaista neuvontaa.