Näkökulma

Näkökulma
Vain verkossa
Julkaistu numerossa 1/2017

Potilas kuoli turvallisen lääkkeen haittaan

”Yleisellä antibiootilla hurjat sivuvaikutukset – useita kuolemantapauksia” uutisoi Yle nettisivuillaan pari vuotta sitten. Uutisen mukaan fluorokinolonit ovat aiheuttaneet useita kuolemantapauksia. Lisäksi vihjattiin, ettei lääkehaitoista saa Suomessa puhua.

Näkökulma
Vain verkossa
Julkaistu numerossa 4/2016

Apteekkien digitalisaatiosta hyöty irti

Yksityiset apteekit valmistelivat viime vuonna digitalisaatiostrategian. Sen tavoitteena on digitaalisin keinoin parantaa apteekkien ja muun terveydenhuollon välistä yhteistyötä sekä lääkehoitojen onnistumista.

Näkökulma
Vain verkossa
Julkaistu numerossa 4/2016

Terveydenhuollon priorisointi nousee pintaan

Priorisointi on vahvasti osa aikamme terveydenhuoltoa, vaikka kiusallista aihetta on usein vaikea kohdata. Aiheeseen on silti syytä valmistautua läpi yhteiskunnan, ja lupaavia avauksia on jo tehty. Erityinen haaste on ruohonjuuritasolla. Siellä eräs keskeinen kysymys on, pitäisikö hoitohenkilökunnan toimia potilaidensa asianajajina.

Näkökulma
Vain verkossa
Julkaistu numerossa 3/2016

Näkökulma: Detox onnen oikotienä?

Virkisty, kaunistu ja hoikistu! Näin maalaillaan detox-kirjan kannessa. Juuri tätä on ihminen vailla, kun aurinko laskee lokakuussa aivan liian aikaisin. Mutta mitä detox oikeastaan on?

Näkökulma
Vain verkossa
Julkaistu numerossa 1/2016

Jodia kansalle?

Sosiaalisessa mediassa liikkuu huhuja jodin merkittävistä terveysvaikutuksista, ja jodivalmisteet käyvät kaupaksi tavallisille kuluttajille. TAYSin osastonylilääkäri Saara Metso muistuttaa, että liiallinen jodin nauttiminen saattaa johtaa vakaviin kilpirauhasen toimintahäiriöihin.

Näkökulma
Vain verkossa
Julkaistu numerossa 1/2016

Media välittää, valaisee ja kohauttaa lääkeasioissa

Ystäviini lukeutuu sairaanhoitaja, joka epäilee statiinien käytön järkevyyttä eikä ota influenssarokotusta. Hän on saanut mediasta käsityksen, että ne ovat vaarallisia. Miten ”kansa” voi vakuuttua tutkimustiedon pätevyydestä, jos se ei vakuuta edes alan ammattilaista?

Näkökulma
Vain verkossa
Julkaistu numerossa 4/2015

Lääkärit opioidiriippuvuuden kummeina?

Anna Kortelainen kurkistaa kirjassaan Eri kivaa! runoilijatar L. Onervan 1900-luvun alun lääkekaappiin. Hammassärkyyn käy kokaiini ja raakojen omenien aiheuttamiin vatsanväänteisiin oopiumi. Tehokkaita troppeja! Riippuvuuden riski on kuitenkin ilmeinen. Siksi kokaiinia ei nykyään pidetä lääkkeenä, ja opioidien saatavuutta on rajoitettu.

Näkökulma
Vain verkossa

Ripsiseerumia ja rusketusruiskeita – kauneutta lääkkeellisin keinoin

Ripsiseerumeilla ja rusketusruiskeilla tavoitellaan kauneutta. Valmisteiden teho voi johtua niissä olevien aineiden farmakologisista vaikutuksista. Valmisteiden tehosta ja turvallisuudesta ei ole kuitenkaan tehty lääkkeelle vaadittavia tutkimuksia. Laadustakaan ei ole takeita.

Näkökulma
Vain verkossa
Julkaistu numerossa 2/2012

Syö mitä vain, laihdu ilman hikeä?

Jos laihdutusvalmiste lupaa nopeaa painonpudotusta lyhyessä ajassa, on kyseessä huijaus. Suomessa on käytössä yksi reseptillä määrättävä laihdutuslääke. Silti moni turvautuu painonpudotuksessa kalliisiin ravintolisiin.