Teemat

Pääkirjoitukset
Julkaistu numerossa 1/2018

Viisas ennakointi vaatii valveutunutta yhteistyötä

Teemat
Julkaistu numerossa 1/2018

Munuaisten vajaatoiminnan paras hoito on tehokas ennaltaehkäisy

Krooninen munuaisten vajaatoiminta lisääntyy kovaa vauhtia maassamme. Tärkeimpiä syitä tähän ovat metabolisen oireyhtymän yleisyys ja väestön ikääntyminen. Munuaisten vajaatoiminnan hoitoon ei ole käytännössä täsmälääkitystä, joten sen keskeisten riskitekijöiden hyvä hoito on tärkeää.

Teemat
Julkaistu numerossa 1/2018

Suodatusta, sekreetiota ja takaisinimeytymistä

Joka neljäs lääkeaine poistuu elimistöstä pääasiassa virtsan mukana. Munuaisten vajaatoiminnassa lääkkeitä suodattuu tavanomaista vähemmän alkuvirtsaan, jolloin lääkkeiden puhdistuma pienenee ja altistus kasvaa. Muutokset voivat vaarantaa turvallisen lääkehoidon toteutuksen.

Teemat
Julkaistu numerossa 1/2018

Diabeteslääkkeet ja munuaisten vajaatoiminta

Diabeetikoilla esiintyy paljon eriasteista munuaisten vajaatoimintaa, liitännäisairauksia, ja he käyttävät paljon lääkkeitä. Munuaisten vajaatoiminnassa monien diabeteslääkkeiden annosta joudutaan vähentämään, ja lääkitys voi käydä vasta-aiheiseksi vajaatoiminnan edetessä. Lääkehoidon kannalta arvioitu GFR (eGFR) alle 60 ml/min/1,73 m2 on merkittävä rajapyykki.

Teemat
Julkaistu numerossa 1/2018

Munuaispotilaan sydämen vajaatoiminnan lääkehoito kannattaa

Munuaisten vajaatoiminta mutkistaa ja rajoittaa sydäntaudin lääkehoitoa. Toisaalta useat sydänlääkkeet helpottavat myös munuaistaudin oireita. Eräät lääkkeet myös parantavat sekä sydän- että munuaistaudin ennustetta – kunhan niitä annostelee varovasti ja seuraa potilasta tarkasti.

Teemat
Julkaistu numerossa 1/2018

Munuaisten toiminta ja palliatiivisen hoidon lääkevalinnat

Lääkehoidoilla on tärkeä rooli palliatiivista hoitoa saavan potilaan monien oireiden hallinnassa. Munuaisten vajaatoiminta asettaa joitakin rajoituksia lääkevalintaan ja annosten sovittamiseen, mutta vain harvoja oireenmukaisen hoidon lääkkeitä ei voi käyttää lainkaan. Huolellisessa seurannassa oireita lievittävä lääkitys voidaan toteuttaa yhtä monipuolisena kuin muillakin potilailla.

Teemat
Julkaistu numerossa 1/2018

Lääkkeiden aiheuttama munuaisvaurio – optimaalinen lääkitys huomioi riskit ja hyödyt

Rakenteensa ja toimintansa vuoksi munuaiset altistuvat herkästi lääkkeiden toksisille vaikutuksille. Nefrotoksisuuden merkitys on lisääntynyt, koska entistä iäkkäämmät ja monisairaammat käyttävät lääkkeitä.

Teemat
Julkaistu numerossa 1/2018

Munuaisperäisen luustosairauden hyvä hoito perustuu ruokavalioon

Krooniseen munuaistautiin liittyy kalsiumin, fosfaatin ja D-vitamiinin aineenvaihdunnan muutoksia silloin, kun munuaisten toiminta huononee. Osa munuaistautiin liittyvästä ennenaikaisesta kuolleisuudesta selittyy tällä mineraaliaineenvaihdunnan häiriöillä, johon liittyy muun muassa verisuonten jäykistymistä.