Teemat

Pääkirjoitukset
Julkaistu numerossa 1/2017

Sic! toivottaa lukijoilleen hyvää Suomen juhlavuotta

Teemat
Julkaistu numerossa 1/2017

Tarkastelussa naisten ja miesten yleiset terveysongelmat

Gynekologian ja urologian alaan liittyvät ongelmat ovat yleisiä. Esimerkiksi raskauden ehkäisy koskettaa lähes jokaista jossain elämän vaiheessa.

Teemat
Julkaistu numerossa 1/2017

Hormonaalisen ehkäisyn valikoima paranee

Viime vuosina neljä uudentyyppistä hormonaalista ehkäisyvalmistetta on saanut myyntiluvan. Näihin lukeutuu uusi ehkäisylaastari, joustavan syklin ehkäisytabletti, hormonikierukka ja ihon alle injisoitava ehkäisyruiske. Monipuolistuva valikoima liitettynä käyttäjäystävällisiin ehkäisypalveluihin lisännee edelleen tehokkaan raskaudenehkäisyn käyttöä.

Teemat
Julkaistu numerossa 1/2017

Kuukautiskipujen itsehoito

Kovista kuukautiskivuista kärsii noin 5–15 % naisista. Lääkkeettömistä itsehoitomenetelmistä lämpöhoito on todettu tehokkaaksi. Tulehduskipulääkkeet tehoavat hyvin, mutta saattavat häiritä ovulaatiota. Jos kipulääkkeillä ei saada riittävää vastetta, yhdistelmäehkäisypillerit tai hormonikierukka yleensä auttavat.

Teemat
Julkaistu numerossa 1/2017

Hiivasienien aiheuttama vulvovaginiitti – usein väärä diagnoosi

Potilaat ja lääkärit diagnosoivat genitaalien kutinan lähes aina hiivasienen aiheuttamaksi. Todellisuudessa vain neljäsosa kutinaoireista johtuu hiivainfektiosta. Yleisin kutinaoireen aiheuttaja on vaginan normaalin maitohappobakteeriflooran happamoittama hyödyllinen ja normaali valkovuoto eli sytolyysi.

Teemat
Julkaistu numerossa 1/2017

Vaihdevuosien hormonikorvaushoito

Vaihdevuosien hormonikorvaushoito on tehokkain vaihdevuosioireiden lievittäjä. Hoidolla on myös useita muita terveyttä edistäviä vaikutuksia, jos se aloitetaan pian kuukautisten loppumisen jälkeen. Hoidon vakavin haitta on sen rintasyöpää lisäävä vaikutus. Lisäksi suuri annos ja pitkä hoito on yhdistetty hoidon haittoihin.

Teemat
Julkaistu numerossa 1/2017

Ikääntyvien miesten testosteronikorvaushoito

Ikääntyvien miesten testosteronihoidon aloittamista tulee harkita tarkkaan. Hoidolla tavoitellaan viitearvon alakolmanneksessa olevia testosteronipitoisuuksia. Hoidon aikana seurataan testosteronipitoisuuden lisäksi punasolujen määrää (hematokriitti), PSA-arvoa ja virtsaamisoireita. Hoidon pitkäaikaisturvallisuudesta tarvitaan lisää tutkimustietoa.

Teemat
Julkaistu numerossa 1/2017

Kroonisen eturauhastulehduksen eli lantion kiputilan lääkehoito

Kroonisen eturauhastulehduksen syy on pääosin tuntematon ja luultavasti monimuotoinen. Yksittäinen lääke tai hoitomuoto riittää vain harvoin, ja tavallisesti tarvitaan keskeisiin oireisiin suunnattua yhdistelmähoitoa. Alfasalpaajat ja 5-alfareduktaasin estäjät lievittävät oireita, ja trisykliset lääkkeet tehoavat yleensä hyvin kipuun.

Teemat
Julkaistu numerossa 1/2017

Erektiohäiriön hoito

Erektiohäiriö on yleinen oire. Se on valtimotaudin ilmentymä, ja häiriöstä kärsivä mies pitäisi tehokkaan erektiolääkehoidon lisäksi tutkia tarkemmin etenkin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden osalta.

Teemat
Julkaistu numerossa 1/2017

Steroididopingin haitat

Myös muut kuin kilpaurheilijat pyrkivät parantamaan suoritustaan tai ulkonäköään käyttämällä anabolisia steroideja. Niiden lisäksi käytetään tyypillisesti muita lääkeaineita, joiden ajatellaan vähentävän steroidien käytöstä aiheutuvia ongelmia. Anabolisiin steroideihin liittyy useisiin elinjärjestelmiin kohdistuvia tunnettuja ja vakavia haittoja

Teemat
Julkaistu numerossa 1/2017

Transsukupuolisuuden hoitopolku Suomessa

Transsukupuolisuuden diagnostiikka ja hoidon aloittaminen on keskitetty. Hormonilääkityksen tavoitteena on vaimentaa oma hormonituotanto ja saada aikaan toivotun sukupuolen piirteiden kehittyminen ja ylläpitäminen. Lääkityksen seuranta tapahtuu avoterveydenhuollossa.

Teemat
Julkaistu numerossa 1/2017

Virtsatieinfektion esto mikrobilääkkeillä

Oikein kohdennettuna mikrobilääke-estohoito on tehokas virtsatieinfektioiden uusiutumisen estäjä. Hoidon aloittamisen yhteydessä on pohdittava toistuvien infektioiden syitä ja pyrittävä korjaamaan virtsan virtauksen häiriöt ja muut altistavat tekijät. Estohoidon vaikutus loppuu estolääkityksen loputtua ja sen haittana on resistenssin lisääntyminen.

Teemat
Julkaistu numerossa 1/2017

Klamydian ja tippurin hoito helppoa?

Klamydia- ja tippuritartunnat voidaan nykyään todeta samasta ensivirtsa- tai tikkunäytteestä. Klamydian hoitona käytetään edelleen atsitromysiini kerta-annosta, mutta tippurin hoito alkaa olla haastavaa gonokokin resistenssiongelmien vuoksi. Tärkeä osa hoitoa on tehokas tartunnan jäljitys, jolla ehkäistään tartunnan eteenpäin leviäminen.