Julkaistu numerossa 1/2014

Fluralaneeri koiralle

Eläinlääkkeet

Fluralaneeri koiralle

Bravecto 112,5 mg, 250 mg, 500 mg, 1 000 mg ja 1 400 mg purutabletit, Intervet Oy

Bravecto on koiralle tarkoitettu reseptilääke kirppu- ja puutiaistartuntojen hoitoon. Sen vaikuttava aine on fluralaneeri. Ulkoloisten täytyy kiinnittyä koiraan ja aloittaa veren imeminen, jotta ne altistuvat vaikuttavalle aineelle.

Kesäaikaan koiranomistajia huolestuttavat erityisesti puutiaistartunnat, koska ne ovat kiusallisia ja lisäksi niiden välityksellä koira voi sairastua hankalasti diagnosoitavaan ja hoidettavaan borrelioosiin. Koiran ulkoloistartuntojen ennaltaehkäisyyn ja ulkoloisten häätöön on lukuisia eläinlääkevalmisteita. Tavallisin lääkemuoto on paikallisvaleluliuos, ja myös pantoja on saatavilla. Osa näistä on reseptilääkkeitä, osa ilman reseptiä saatavia itsehoitovalmisteita.

Fluralaneerivalmiste poikkeaa aiemmista siten, että se on lääkemuodoltaan purutabletti ja sen vaikutus on siten systeeminen. Purutabletteja on saatavana viidellä eri vahvuudella eripainoisille koirille.

Farmakologia

Isoksatsoliinien ryhmään kuuluvalla vaikuttavalla aineella on voimakas teho puutiaisiin ja kirppuihin, kun ne altistuvat sille veriaterian kautta. Kirppujen ja puutiaisten täytyy siis kiinnittyä koiraan ja aloittaa imeminen, jotta ne altistuvat vaikuttavalle aineelle. Vaikutus alkaa 8 tunnin kuluttua kirppujen kiinnittymisestä ja 12 tunnin kuluttua puutiaisten kiinnittymisestä.

Fluralaneeri tappaa koiran verta nielleitä kirppuja ja puutiaisia vaikuttamalla niiden hermostoon. Se vaikuttaa niveljalkaisten hermostojärjestelmään estämällä kloridi-ionikanavien (GABA- ja glutamaattireseptori) toimintaa. Tämä johtaa kirppujen sekä puutiaisten halvaantumiseen ja kuolemaan.

Teho

Purutabletti annetaan koiralle ruokinnan yhteydessä, koska ruoka tehostaa vaikuttavan aineen imeytymistä. Tablettia ei saa murtaa tai jakaa. Lääkkeen vaikutus kestää 12 viikkoa kirppuja vastaan ja 8–12 viikkoa puutiaisia vastaan. Hoito on toistettava 12 viikon välein kirppujen optimaalisen häädön ja torjunnan varmistamiseksi. Puutiaisten optimaalisen häädön ja torjunnan varmistamiseksi hoito on toistettava 8–12 viikon välein sen mukaan, mistä puutiaislajista on kyse. Fluralaneeri tappaa kirput ennen kuin ne ennättävät tuottaa elinkelpoisia munia. Tämä auttaa vähentämään koirien elinympäristön kontaminoitumista.

"Koiran ulkoloistartuntojen ennaltaehkäisyyn ja ulkoloisten häätöön on lukuisia eläinlääkevalmisteita."

Turvallisuus

Valmistetta ei pidä käyttää useammin kuin 8 viikon välein, koska tiheämmän annosvälin turvallisuutta ei ole tutkittu. Valmistetta voidaan käyttää siitoseläimille sekä tiineille ja imettäville koirille. Koska tutkimustietoja ei ole saatavilla, valmistetta ei pidä käyttää alle 8 viikon ikäisille koiranpennuille eikä alle 2 kg painaville koirille.

Haittavaikutuksina voi yleisesti ilmetä lievää ja lyhytkestoista ripulia, oksentelua, ruokahaluttomuutta ja kuolaamista. Koska puutiaisten ja kirppujen täytyy fluralaneerille altistuakseen kiinnittyä koiraan ja aloittaa imeminen, niiden kantamien tautien tartuntariskiä ei voida sulkea kokonaan pois.

Käyttöön liittyvät varotoimet

Valmiste on pidettävä alkuperäispakkauksessa käyttöön saakka, jotta lapset eivät pääse käsiksi lääkkeeseen. Lääkettä käsittelevät henkilöt eivät saa tupakoida, syödä tai juoda lääkkeen antamisen yhteydessä, ja heidän tulee pestä kädet huolellisesti saippualla ja vedellä valmisteen annon jälkeen.

Pohdinta

Bravecto on isoksatsoliiniryhmään kuuluvaa vaikuttavaa ainetta sisältävistä valmisteista toinen, joka on saanut myyntiluvan. Vaikuttava aine on uusi ja lääkemuoto (purutabletti) on erilainen kuin muilla puutiaisia vastaan suunnatuilla valmisteilla, jotka ovat pantoja tai paikallisvaleluliuoksia. Kokemuksia valmisteen käytöstä ei ole vielä kertynyt, mutta teho on osoitettu myös kenttätutkimuksessa ja tunnetut haittavaikutukset ovat lieviä ruoansulatuskanavan oireita. Koska puutiaisten täytyy fluralaneerille altistuakseen kiinnittyä koiraan ja aloittaa imeminen, niiden kantamien tautien tartuntariskiä ei voida sulkea kokonaan pois. Päivittäinen puutiaistarkastus ja kiinnittyneiden puutiaisten poistaminen on siten tärkeää mahdollisten tartuntojen ehkäisemiseksi lääkityksen ohella.

Martti Nevalainen esittely

Martti Nevalainen

ELL
Eläinlääkäri, Fimea

Sisältöjulkaisija