Julkaistu numerossa 4/2015

Kommentti: Kambodžan kivunhoidon ongelmat ovat monisyisiä

Teemat

Kommentti: Kambodžan kivunhoidon ongelmat ovat monisyisiä

Sic!-lehdessä julkaistu artikkeli kivunhoidon ongelmista Kambodžassa kirvoitti lisäpohdintoja.

Palaute:

LT Anneli Vainion kertomus kivunhoidon ongelmista Kambodžassa kuvannee laajemminkin kehitysmaiden hallinnossa ja käytännön lääkärin työssä ilmeneviä ongelmia.

Teksti herätti kysymyksiä. Olisi mielenkiintoista tietää, onko Kambodžassa järjestäytynyttä huumausainerikollisuutta? Mikä on mahdollisesti morfiinin osuus siitä ja missä määrin hallinnon korruptio vaikuttaa asiaan? Onko maassa tarjolla lääkeväärennöksiä? Mikä on rangaistus esimerkiksi morfiinin laittomasta hallussapidosta ja kaupasta? Onko maassa käytössä kuolemanrangaistus?

Nämä kysymykset ovat yksi, kenties merkittäväkin näkökulma Anneli Vainion kuvaamaan ongelmaan.

Parhain terveisin

Eero Timgren
LL, kansainvälisen terveydenhuollon erityispätevyys

Artikkelin kirjoittaja vastaa:

Kambodžassa on kasvavaa, järjestäytynyttä huumausainerikollisuutta, joka liittyy tiiviisti prostituutioon ja ihmiskauppaan. Vuonna 2013 pidätettiin 1 800 henkilöä. 

Takavarikoista tärkeimpiä ovat olleet Myanmarista Kambodžan kautta Kiinaan ja Australiaan matkalla ollut heroiini, Kambodžassa valmistettava metamfetamiini, kokaiini ja myös pienemmässä määrin ketamiini.

Rangaistukset vaihtelevat 25 vankilavuodesta elinkautiseen. Kuolemanrangaistuksesta luovuttiin vuonna 1989.

Morfiinin ja muiden kipulääkkeiden huono saatavuus ei nähdäkseni liity huumausainerikollisuuteen. INCB:n (International Narcotics Control Board) tilastojen mukaan maailmassa on yli 50 maata, joissa vahvojen kipulääkkeiden saatavuus on huono olemattoman tai toimimattoman terveydenhuollon, pelon ja liiallisen kontrollin vuoksi. Vielä 1980-luvulla asia oli näin Euroopassakin.

Myös korruptio on ongelma. Valitettavasti ne rahat, joilla pitäisi rakentaa toimiva terveydenhuolto, menevät usein muihin taskuihin. Oma kokemukseni on, että hallinnon virkamiehet eivät ole kovin huolissaan kipulääkkeiden saatavuusongelmista. Ulkomaiset avustusjärjestöt ovat usein ratkaisevassa asemassa tarjotessaan potilaille tarvittuja lääkkeitä. Kentällä toimii kuitenkin päteviä ja potilailleen omistautuneita työntekijöitä.

Varakkaille kipulääkkeiden saatavuus ei ole ongelma. Yksityisissä apteekeissa Phnom Penhissä 25 mikrog/h:n fentanyylilaastari maksaa 25 $/kpl, 50 mikrog/h 50 $ jne.

Kiitän Eero Timgreniä mielenkiinnosta asiaan, jossa töitä riittää!

Anneli Vainio, LT