Julkaistu numerossa 1/2016

Tous ensemble!

Toimitukselta

Tous ensemble!

Pariisin vuoden 2015 ilmastokokouksessa saavutettiin läpimurto, jota hämmästeltiin laajalti. Lukuisia artikkeleja kirjoitettiin siitä, kuinka kaikki lopulta oli mahdollista. Kuinka 195 maata, kukin eri tavoitteineen ja toiveineen sai aikaan kaikkia osapuolia tyydyttävän konsensuksen?

Kirjoituksista kävi ilmi, että ilmastokokouksessa käytettiin neuvottelutaktiikkaa, joka ei ulkopuolisesta lopulta kuulosta kovinkaan innovatiiviselta. Silti se osoittautui ilmeisen tehokkaaksi. Kaikki jäsenmaat saivat nimittäin tuoda julki omat pelkonsa ja toiveensa muutostilanteessa. Kaikki tulivat ajatuksineen kuulluksi. Ja ajatusten pohjalta haettiin kompromisseja. ”Tous ensemble, pour le climat.” Kaikki yhdessä ilmaston hyväksi!

Muutokseen liittyy aina mahdollisuus. Nyt käynnistymässä oleva, hallituksemme viitoittama rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelma oli toimituksemme mielestä sellainen mahdollisuus, jonka alkumetreillä on hedelmällistä kartoittaa ajatuksia laajalti. Järkevän lääkehoidon teemanumero rakentui tuolle ajatukselle.

Teemanumeromme tavoitteena oli kuulla niin lääkealan viranomaisia, lääketeollisuuden edustajia, lääkealan päättäjiä, mielipidevaikuttajia kuin myös lääkkeen määrääjiä, toimittajia ja heidän edustajiaan. Teidän edustajianne.

Erilaisia järkevän lääkehoidon kehitystarpeita ja mahdollisuuksia käsitteleviin juttuihin löytyi helposti innostuneet kirjoittajat. Löytyi myös rohkeutta tarttua vaikeisiin aiheisiin, kuten lääkehoitojen priorisointiin, josta keskustelu on vasta aluillaan. Ja toimituksemme kokemus vahvistui: tous ensemble – järkevän lääkehoidon hyväksi!

Kerrothan meille, millä tavalla onnistuimme Sinut innostamaan mukaan?

P.S. Kiitos teille, lukijamme, kuluneesta vuodesta! Seuraavan Sic!-lehden luotsaa luettavaksenne virkavapaaltaan palaava lääketieteellinen päätoimittaja Annikka Kalliokoski.

Henkilöesittely Päivi Ruokoniemi

Päivi Ruokoniemi

LT, kliinisen farmakologian ja lääkehoidon erikoislääkäri
Ylilääkäri, lääketieteellinen päätoimittaja, Fimea