Hyppää sisältöön

Lääkäreiden kaipaama tieto lääkkeiden saatavuudesta on kohta käsillä

Fimean toiminta Lääkkeet
Julkaistu 11.9.2019

Lääkkeiden saatavuushäiriöt tuskastuttavat niin lääkärin vastaanotolla kuin apteekeissakin. Saatavuushäiriöihin vaikuttaa moni asia, mutta ongelmana on myös, ettei lääkäreillä ole ajantasaista tietoa siitä, mitä valmisteita on saatavilla ja mitä ei. Parempia aikoja on tämän osalta onneksi luvassa. Tieto lääkkeiden saatavuudesta tulee osaksi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean uudistettua lääkehakupalvelua.

Koristeellinen kuva.

Lääkkeiden saatavuushäiriöiden lisääntyminen on valitettava, globaali megatrendi, joka johtuu muun muassa lääkevalmistuksen keskittämisestä ja tuotantoketjujen hajauttamisesta. Fimean tavoitteena on, että ajantasainen tieto lääkevalmisteiden saatavuudesta olisi helposti lääkärin ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten käytettävissä.

Fimean lääkehaku tarjoaa tiedon lääkkeiden saatavuudesta ensi vuoden alussa

Fimea uudistaa parhaillaan verkkosivuillaan olevan lääkehaun sekä lääkevalmisteiden saatavuushäiriöiden esittämistavan. Jatkossa lääkehausta löytyy tieto, jos haetulla lääkevalmisteella on parhaillaan saatavuushäiriö. Suorasta linkistä pääsee myös saatavuushäiriötä koskeviin, myyntiluvan haltijan ilmoittamiin tarkempiin tietoihin kuten sen arvioituun kestoon. Saatavuushäiriöitä käsittelevälle sivulle tulee myös oma hakukone, jonka avulla voi etsiä tiettyjä tuotteita tai vaikuttavia aineita ja niihin liittyviä saatavuustietoja. Nämä toiminnallisuudet muuttavat Fimean verkkosivuilla jo nyt olevien saatavuushäiriötiedotteiden sisältämän informaation lääkärin työssä hyödynnettävämpään muotoon.

Uudistettu lääkehaku tulee palvelemaan terveydenhuollon arkea muutoinkin. Palvelusta löytyvät muun muassa lääkeviranomaisen tarkastamat ja hyväksymät valmisteyhteenvedot ja pakkausselosteet kaikille Suomessa myyntiluvan saaneille lääkevalmisteille.

Uudistettu lääkehaku on käytettävissä ensi vuoden alussa.

Lääkeyritysten vastuulla on pitää lääkettä saatavilla

Lääkkeen saatavuudesta vastaa aina lääkevalmisteelle myyntiluvan saanut lääkeyritys. Fimea edistää lääkkeiden saatavuutta EU-laajuisessa yhteistyössä muiden lääkevirastojen sekä lääkealan toimijoiden kanssa.

Lue lisää

Linnolahti J. Fimean toiminta lääkkeiden saatavuuden turvaamiseksi. Sic! 2019; 7(3–4): 6–10. 

Junttonen A. Lääkkeen tuotantoketju vilisee eri toimijoita. Sic! 2019; 7(3–4): 11–13.

Päivi Ruokoniemi
LT, kliinisen farmakologian ja lääkehoidon erikoislääkäri
Ylilääkäri, lääketieteellinen päätoimittaja, Fimea
Johanna Linnolahti
Proviisori
Jaostopäällikkö, Fimea
Tuukka Tenhunen
FM, HuK
Verkkopalveluasiantuntija, Fimea
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedIn palvelussa

Lataa juttu julkarista Tulosta sivu

Kerro meille juttuideasi

Otamme mielellämme vastaan juttuideoita ja aiheita, joista voisimme kirjoittaa.