Hyppää sisältöön
Lääkkeet
Julkaistu 4.10.2019

Yksilöllistetty lääkehoito herättää yksilöllisiä tietotarpeita

alt=
© Fimea

Lääkehoitojen yksilöllistyminen tuo yhä pidemmälle räätälöityjä ratkaisuja yksittäisten potilaiden hoitotarpeisiin. Osaamme valita kullekin potilaalle juuri sopivimman lääkehoidon aiempaa täsmällisemmin ja hoitaa sellaisiakin harvinaisia sairauksia, joihin ei ole ollut hoitoa edes tarjolla. Siksi on luonnollista, että uusia mahdollisuuksia tarjoavat lääkkeet halutaan yhä nopeammin käyttöön. Lääkkeen myyntilupaprosessin nopeutuessa epävarmuutemme uusien lääkehoitojen vaikuttavuudesta kuitenkin lisääntyy, koska myyntilupavaiheessa viranomaisen käytettävissä oleva kliininen tutkimusnäyttö herkästi ohenee (Rahkonen, ym. tässä numerossa).

Alati muuttuvassa ja epävarmemmassa maailmassa myös lääkkeen käyttäjän tietotarpeet yksilöllistyvät: enää ei riitä yksisuuntaisesti lääkkeen käyttäjälle jaettu lääketieto, vaan terveydenhuollon ammattilaisen ja lääkkeen käyttäjän välillä tarvitaan aktiivista vuoropuhelua. Lääkkeen käyttäjä itse on paras asiantuntija kertomaan, kuinka lääkehoito voidaan toteuttaa onnistuneesti hänen arjessaan ja miten yksilöllistetyn lääkehoidon vaikutukset ilmenevät juuri hänellä. Löytyykö terveydenhuoltomme arjessa riittävästi aikaa ja mahdollisuuksia tällaiselle vuoropuhelulle?  

Internetin myötä tarjolla olevan lääketiedon määrä on kasvanut räjähdysmäisesti vuosikymmenessä. Tästä huolimatta lääkärit ja farmasian ammattilaiset ovat tutkitusti lääkkeiden käyttäjien tärkeimmät lääketiedon lähteet. Valitettavasti tutkimukset kertovat myös, että ilman lääketietoa jääneiden lääkkeenkäyttäjien määrä on sekin kasvanut räjähdysmäisesti.

Me Fimeassa aiomme tehdä osamme tukeaksemme terveydenhuollon ammattilaisten ja lääkkeiden käyttäjien välistä vuoropuhelua. Lääkehoitojen yksilöllistyminen edellyttää meiltä uudenlaista sillanrakentajan roolia kaventamaan kuilua uusien lääkkeiden kehitystyön tuottaman tiedon, terveydenhuollon arjen ja lääkkeen käyttäjän tietotarpeiden välillä.

Tiedostamme vastuumme luotettavan, laadukkaan ja ajantasaisen lääketiedon kansallisena lähteenä ja terävöitämme rooliamme siinä entisestään. Sic!-lääketietolehti jatkaa tällä tiellä, mutta aikaisempaa ketterämmin. Tämä lukijatoiveen pohjalta tehty teemanumero on viimeinen painettuna ilmestyvä Sic!-lehti. Jatkossa löydät meidät verkosta – yhtä luotettavana, mutta toivottavasti entistäkin mielenkiintoisempana. Hyvä lukija, laitathan meille palautetta ja sisältötoiveita edelleenkin!

Eija Pelkonen
Ylijohtaja
Fimea
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedIn palvelussa

Lataa juttu julkarista Tulosta sivu

Kerro meille juttuideasi

Otamme mielellämme vastaan juttuideoita ja aiheita, joista voisimme kirjoittaa.