Hyppää sisältöön

Eläinlääkkeiden laillisille myyntikanaville käyttöön oma tunnus

Eläinlääkkeet Valvonta
Julkaistu 15.2.2022

Ihmislääkkeitä myyvien laillisten apteekin verkkopalveluiden tunnistamista vuodesta 2015 helpottanut tunnus saa rinnalleen vastaavan tunnuksen eläimille tarkoitetuille lääkkeille.

Nainen pitelee kännykkää käsissään.
© GettyImages/PeopleImages

Euroopan unionissa on ollut vuodesta 2015 asti käytössä yhteinen tunnus, jonka avulla lääkkeen ostaja voi tunnistaa ihmisille tarkoitettujen lääkkeiden myymiseen oikeutetun laillisen apteekin verkkopalvelun.

Nyt vastaava tunnus on otettu käyttöön eläimille tarkoitettuja lääkkeitä myyville verkkopalveluille uuden EU:n eläinlääkeasetuksen voimaantulon myötä.

Tunnuksen pitää näkyä verkkopalvelussa

Ihmislääkkeiden osalta tunnuksen näkymisestä säädetään lääkelaissa. Tunnuksen tulee olla selvästi näkyvissä apteekin verkkopalvelussa. Tarkemmin tunnuksesta ja siihen liittyvistä vaatimuksista löytyy tietoa tunnusta koskevasta EU-asetuksesta sekä Fimean määräyksestä.

Eläinlääkkeitä koskevan tunnuksen tulee niin ikään olla selkeästi näkyvissä eläinlääkkeitä myyvissä verkkopalveluissa. Tunnukseen ja sen käyttöön liittyvät EU-asetukset ovat suoraan toimijoita velvoittavia.

– Suomessa apteekin verkkopalvelussa voi olla tarjolla ainoastaan ilman reseptiä myytäviä eläinlääkkeitä. Reseptillä toimitettavia eläinlääkkeitä ei voi toimittaa etämyynnillä lainkaan, sillä etämyynti edellyttää sähköistä lääkemääräystä, joka ei ole käytössä eläinlääkkeiden määräämisessä ja toimittamisessa, toteaa yliproviisori Satu Suvanto Fimeasta.

Molemmat yhteiset tunnukset tulee olla näkyvissä kaikilla lääkkeiden myyntiin liittyvillä sivuilla. Vaatimus koskee myös etämyyntisovelluksia.

– Eläinlääkkeitä koskeva tunnus tulee sijoittaa ihmisille tarkoitettujen lääkkeiden myynnin oikeuden osoittavan tunnuksen läheisyyteen, Suvanto kertoo.

Tunnuksiin on lisättävä hyperlinkit Fimean ylläpitämään luetteloon laillisista apteekin verkkopalveluista. Lisäksi vähintään pääsivulla tulee olla toimivaltaisen viranomaisen yhteystiedot.

Fimea toimittaa tunnuksen apteekkarille

Fimea toimittaa eläinlääkkeitä koskevan tunnuksen apteekin verkkopalvelua ylläpitäville apteekkareille lähiviikkoina.

– Jatkossa lähetämme molemmat tunnukset apteekin verkkopalvelutoiminnan aloittaville apteekkareille sähköpostitse siinä vaiheessa, kun olemme käsitelleet apteekkarin toimittaman ennakkoilmoituksen verkkopalvelun ylläpitämisestä.

Apteekkari vastaa, että apteekin verkkopalvelussa noudatetaan säädettyjä vaatimuksia tunnusten käytöstä. Fimea valvoo tunnusten oikeaa käyttöä.

Lue lisää

Lisätietoa yhteisistä eurooppalaisista tunnuksista ja niitä koskevat säädökset (Fimean verkkosivut)

Tiina Kuosa
Proviisori
Erityisasiantuntija, Sic!-lehden lääketieteellinen päätoimittaja, Fimea
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedIn palvelussa

Lataa juttu julkarista Tulosta sivu

Kerro meille juttuideasi

Otamme mielellämme vastaan juttuideoita ja aiheita, joista voisimme kirjoittaa.