Hyppää sisältöön

Lääkkeet ja helle – lääkkeiden säilyttäminen kesäkuumalla ja matkoilla

Lääkkeet
Julkaistu 21.5.2021

Kesähelteillä ja matkoilla on syytä kiinnittää huomiota lääkkeiden oikeaan säilyttämiseen. Kokosimme kysymyksiä ja vastauksia aiheeseen liittyen.

Koristeellinen kuva.
© Fimea

Helteellä monissa asunnoissa lämpötila voi olla useita päiviä reilusti yli 25 asteessa, joka on monissa lääkkeissä ylin suositeltu säilytyslämpötila. Miten tämä vaikuttaa kotona säilytettäviin lääkkeisiin?

Kiinteillä valmisteilla, kuten tableteilla tai kapseleilla, ulkoisia vaikutuksia ei yleensä näy. Jos silmämääräisiä muutoksia voi havaita, valmistetta ei tule käyttää ilman, että tarkistaa asian apteekista. Lääkevoiteilla ja emulsiovoiteilla konsistenssi voi muuttua juoksevammaksi. Jos emulsiovoiteen eri aineosat erottuvat niin, että voideputkesta valuu avattaessa vettä, voiteen jatkokäytöstä on syytä keskustella apteekissa.

Lääkkeen kokonaiskestoaika on yleensä 2–5 vuotta, joten lyhytaikaisen säilytyksen korkeammassa lämpötilassa ei pitäisi aiheuttaa suurempaa vaikutusta valmisteeseen. Jos kyseessä on säännöllisesti käytetty lääke, kotisäilytyksen aika on joka tapauksessa rajoitettu. Hyvin lämpöherkät valmisteet säilytetään jääkaapissa, esimerkiksi insuliinit tai antibioottisilmätipat.

Miten lääkkeitä pitäisi säilyttää, jos asunnossa on yli 25 astetta monta päivää?

Lääkkeet kannattaa säilyttää pois suorasta auringonpaisteesta ja omassa alkuperäispakkauksessaan, esimerkiksi läpipainopakkauksessa tai lääkepurkissa.

Monien lääkkeiden säilyvyys on tutkittu 30 asteeseen asti. Ellei pakkauksessa ole erikseen ilmoitettu säilytyslämpötilaa, se säilyy hyvin alle 30 asteessa. Jos pakkauksessa on merkintä ”Älä säilytä yli 30 asteen”, helle voi olla lääkkeelle haitallisempaa.

Kotona hyllylle, jossa lääkkeitä säilyttää, voi laittaa huonelämpömittarin. Lämpömittarista voi varmistaa, ettei lämpötila nouse liian korkealle.

Lääkettä ei pidä säilyttää jääkaapissa, jos pakkauksessa ei niin ohjeisteta. Nestemäisillä tai voidemaisilla lääkkeillä kylmyys voi aiheuttaa lääkkeen ja apuaineiden saostumista sekä muutoksia juoksevuudessa, jolloin oikean annoksen saaminen ei enää onnistu.

Voivatko lääkkeet olla terveydelle vaarallisia oltuaan liian lämpimässä säilytyksessä?

Yleensä eivät, sillä virallista säilyvyysaikaa rajoittavat epäpuhtauksien määrät on asetettu suurella turvamarginaalilla.

Kemialliset ja fysikaaliset muutokset ovat mahdollisia, jos lääkkeitä säilytetään pitkään korkeissa lämpötiloissa. Lyhtyaikaisesta altistuksesta ei ole haittaa useimmille lääkkeille.

Myös jääkaapin kosteus ja kylmyys ovat monille lääkeaineille tai lääkemuodoille haitallisia kemiallisesti tai fysikaalisesti.

Voivatko jotkin lääkkeet menettää kokonaan vaikutuksensa?

Eivät yleensä, sillä säilyvyyden arvioinnissa lääkkeen määrä saa laskea korkeintaan 5–10 prosenttia.

Ohjeistetaanko apteekkeja kertomaan asiakkaille helteisiin liittyvistä asioista?

Lääkelaki velvoittaa apteekkeja lääkeneuvonnan avulla varmistamaan, että lääkkeitä käytetään oikein ja turvallisesti. Tämä pitää sisällään myös neuvonnan lääkkeiden asianmukaisesta säilytyksestä.

Onko joitakin lääkkeitä, joita ei suositella ollenkaan otettavan helteillä?

Ei, mutta osa lääkkeistä voi herkistää auringon vaikutuksille. Yhteisvaikutuksen seurauksena voi ilmaantua auringonpolttamaa muistuttava valoihottuma tai allergisen ihottuman kaltainen reaktio. Lääkkeen auringonvalolle herkistävästä vaikutuksesta on maininta tuoteinformaatiossa. Tällaista lääkettä käyttävän on suojauduttava auringonvalolta. Vahvin näyttö auringonvalolle herkistävästä vaikutuksesta on suun kautta otettavista lääkkeistä doksisykliinillä, hydroklooritiatsidilla, amiodaronilla sekä vanhoilla psyykenlääkkeillä, kuten klooripromatsiinilla ja tioridatsiinilla.

Mitä pitää huomioida, kun lääkkeitä pitää mukana muualla kuin kotona? Miten lääkkeitä kannattaa kuljettaa mukana?

Mukana tulisi olla vain tarvittava määrä lääkkeitä, jos sen pystyy tekemään niin, että lääkkeen voi pitää alkuperäispakkauksessa ja kaikki lääkkeen tunnistamistiedot ovat edelleen mukana.

Jos apteekista on pitkä matka kotiin tai joutuu olemaan lääkkeiden kanssa pitkään pois kotoa, voi jääkaapissa säilytettäville lääkkeille ottaa mukaan kylmäpussin. On kuitenkin huolehdittava, että lääke ei pääse jäätymään. Autossa lämpötila voi nousta paljon, eikä mitään lääkkeitä kannata helteellä jättää autoon.

Lue lisää 

Laakso T. Lääkkeiden säilyvyys ja säilytysohjeet. Sic! 2012; 2. 

Nurminan M-L, Airola K. Auringonvalo voi haitata lääkehoitoa. Sic! 2012; 2. 

Kuuntele

Miten kuumuus ja auringonpaiste vaikuttavat lääkkeiden tehoon ja säilyvyyteen? Yle Areena

Marko Toivanen
Erikoistutkija, Fimea
Ann Marie Tötterman
FaT, dosentti
Erikoistutkija, lastenlääkekomitean (PDCO) jäsen, Fimea
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedIn palvelussa

Lataa juttu julkarista Tulosta sivu

Kerro meille juttuideasi

Otamme mielellämme vastaan juttuideoita ja aiheita, joista voisimme kirjoittaa.