Huhtikuussa 2024 vaiheittain käynnistynyt biologisten lääkkeiden lääkevaihto mahdollistaa lääkkeen vaihdon edullisempaan vastaavaan valmisteeseen myös apteekissa. Ensimmäiset insuliinit tulevat lääkevaihdon piiriin huhtikuun 2025 alussa.

Lääkäreillä on ollut jo vuodesta 2017 alkaen lakisääteinen velvollisuus määrätä edullisinta potilaan hoitoon soveltuvaa biologista lääkettä. Apteekkivaihto etenee porrastetusti vuoden 2026 alkuun asti. Lääkevaihdolla halutaan lisätä hintakilpailua ja vähentää lääkekorvauskustannuksia.
Yksikönpäällikkö Jukka Sallinen ja ylilääkäri Eeva Sofia Leinonen vastaavat keskeisimpiin insuliinien lääkevaihtoon liittyviin kysymyksiin.
1. Tulevatko kaikki insuliinit apteekkivaihdon piiriin?
Biologisten lääkkeiden lääkevaihto apteekeissa käynnistyi huhtikuussa 2024, kun laskimotukosten estoon ja hoitoon käytettävät enoksapariinivalmisteet tulivat ensimmäisinä biologisina lääkkeinä apteekissa toteutettavan lääkevaihdon piiriin. Tammikuussa 2025 lääkevaihto laajeni insuliineja lukuun ottamatta kaikkiin muihin biologisiin lääkkeisiin.
Lääkevaihto laajenee diabeteksen hoidossa käytettäviin insuliineihin kahdessa erässä. Glargininsuliinien lääkevaihto alkaa 1.4.2025, jolloin vaihdon piiriin tulee kaksi Fimean 14.2.2025 julkaisemaan vaihtokelpoisten lääkevalmisteiden luetteloon lisättyä valmistetta.
Muihin pitkävaikutteisiin insuliineihin lääkevaihto laajenee tammikuussa 2026. Lyhytvaikutteiset insuliinit eivät kuulu lääkevaihdon piiriin. Alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten biologisia lääkkeitä ei vaihdeta apteekissa.
Insuliineja on ollut lääkevaihdon piirissä jo aiemmin rinnakkaisjaeltuina. Rinnakkaisjakelu on Euroopan lääkeviraston EMA:n myöntämän myyntiluvan saaneen valmisteen maahantuontia toisen lääkeyrityksen toimesta toisen jäsenvaltion markkinalta eli kyseessä on sama alkuperäisvalmiste.
2. Voidaanko apteekissa vaihtaa insuliineja edullisempaan versioon, jos antolaitteissa on eroa?
Monikäyttökyniin sopivia ampulleja on vaihtokelpoisena vain rinnakkaisjaeltuina, jolloin ampullia käytetään alkuperäisen valmistajan omassa monikäyttökynässä. Potilas ei siis joudu vaihtamaan monikäyttökynää lääkevaihdon takia. Eri valmistajien esitäytetyt insuliinia sisältävät kynät voivat olla vaihtokelpoisia keskenään.
3. Kuka opastaa potilasta insuliinin antolaitteen käytössä?
Potilas saa entiseen tapaan yleisen pistosopetuksen hoitopaikassa, kuten ohjeet insuliinivalmisteen tarkastamisesta (voimassaoloaika, mahdolliset samentumat), ilmakuplien poistamisesta, annoksen asettamisesta, pistoskohdan valinnasta, pistotekniikasta ihon alle pistettäessä ja neulojen hävittämisestä. Insuliinivalmisteen vaihdon yhteydessä uuden esitäytetyn kynän käyttöä opastetaan myös apteekissa.
4. Mitä tulee huomioida, kun potilaan insuliinivalmiste vaihdetaan?
Potilaalle kerrotaan, että vaihtokelpoiseksi määritelty biologinen lääke on yhtä tehokas ja yhtä turvallinen lääke sairauden hoitoon kuin alkuperäinen biologinen lääke. Lisäksi on kerrottava, että alkuperäisen ja vaihdetun lääkkeen antolaitteiden toiminta voi erota toisistaan.
Apteekeille on säädetty biologisen lääkkeen vaihdon yhteydessä erillinen velvoite lääke- ja laiteneuvonnan antamiseen. Vaikka apteekit opastavat antolaitteiden käytössä, on tärkeää muistuttaa potilasta myös lääkärin vastaanotolla, että hänen tulee itsekin varmistua siitä, että osaa käyttää antolaitetta oikein. Jos jotain huolta silti jää uuden laitteen käytöstä, lisätietoa voi myöhemminkin kysyä apteekista tai omasta hoitopaikasta.
Fimea on tuottanut biologisten lääkkeiden laite-eroja koostavan haun apteekkien lääkeneuvonnan tueksi. Hakupalveluun on koottu vain keskeisimmät tiedot lääkevalmisteista ja niiden laite-eroista. Vastaavat tiedot laite-eroista löytyvät myös Fimean laajemmasta lääkehakupalvelusta muiden valmistekohtaisten tietojen ohella.
5. Voiko lääkevaihdon kieltää?
Lääkevaihdon voi kieltää lääketieteellisellä tai hoidollisella perusteella. Jos lääkkeen määrännyt lääkäri kieltää vaihdon, kiellon perustelut on kerrottava potilaalle, ja kielto on merkittävä lääkemääräykseen. Tällöin korvaus lasketaan toimitetun lääkevalmisteen hinnasta.
Potilas voi halutessaan itsekin kieltää lääkkeen vaihdon apteekissa. Jos kuitenkin lääkemääräyksessä oleva lääke on kalliimpi kuin vaihtokelpoinen lääke, korvaus maksetaan edullisemman lääkkeen viitehinnan mukaan. Jos potilas siis haluaa jatkaa lääkemääräyksessä olevan kalliimman lääkkeen käyttämistä, hän maksaa itse lääkkeiden välisen hintaeron.
Lisätietoa lääkkeiden korvattavuudesta löytyy Kelan verkkosivuilta.
Lue lisää
Vaihtokelpoisten lääkevalmisteiden luettelo 1.4.–30.6.2025 (Fimea.fi)
Apteekin valmistekohtainen ohjaus lääkevaihdossa (Fimea.fi)