Utbytet av biologiska läkemedel, som inleddes stegvis i april 2024, gör det möjligt att byta ut läkemedel mot ett förmånligare motsvarande preparat även på apoteken. De första insulinerna börjar omfattas av läkemedelsutbyte i början av april 2025.

Läkare har sedan 2017 haft en lagstadgad skyldighet att förskriva det förmånligaste biologiska läkemedel som lämpar sig för behandling av patienten. Utbytet av läkemedel på apotek framskrider stegvis fram till början av 2026. Genom utbyte av läkemedel vill man öka priskonkurrensen och minska kostnaderna för läkemedelsersättningar.
Enhetschef Jukka Sallinen och överläkare Eeva Sofia Leinonen svarar på de viktigaste frågorna om utbyte av insulin.
1. Omfattas alla insuliner av apoteksutbytet?
Utbytet av biologiska läkemedel på apotek inleddes i april 2024 när de enoxaparinpreparat som används för att förebygga och behandla ventromboser blev de första biologiska läkemedlen som omfattades av utbytet av läkemedel på apotek. I januari 2025 utvidgades läkemedelsutbytet med undantag av insulin till alla andra biologiska läkemedel.
Utbytet av läkemedel utvidgas i två omgångar till insulin som används vid behandling av diabetes. Utbytet av glargininsuliner inleds den 1.4.2025, varvid två preparat som lagts till i Fimeas förteckning över utbytbara läkemedelspreparat som publicerades den 14.2.2025 kommer att omfattas av utbytet.
Utbytet utvidgas till att omfatta andra långverkande insuliner i januari 2026. Kortverkande insulinpreparat omfattas inte av utbytet av läkemedel. Biologiska läkemedel för barn och unga under 18 år byts inte ut på apoteken.
Insuliner har redan tidigare omfattats av läkemedelsutbyte som parallelldistribuerade. Parallelldistribution är import från marknaden i ett annat EU-land av ett läkemedel som beviljats försäljningstillstånd av Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, dvs. det är fråga om samma originalpreparat.
2. Kan jag byta till ett förmånligare insulin på apoteket om det är skillnader i dosdispensern?
Ampuller som lämpar sig för multifunktionspennor är endast utbytbara som parallelldistribuerade, varvid ampullen används i den ursprungliga tillverkarens egen multifunktionspenna. Patienten behöver alltså inte byta multifunktionspenna på grund av utbyte av läkemedel. Förfyllda pennor som innehåller insulin från olika tillverkare kan vara utbytbara sinsemellan.
3. Vem handleder patienten i användningen av insulinets dosdispenser?
Patienten får som tidigare allmänna injektionsanvisningar på vårdplatsen, såsom anvisningar om kontroll av insulinpreparatet (giltighetstid, eventuella grumlingar), avlägsnande av luftbubblor, dosering, val av injektionsställe, injektionsteknik vid injektion under huden och bortskaffande av nålar. I samband med utbyte av insulinpreparat ges anvisningar om användningen av en ny förfylld penna även på apoteket.
4. Vad ska jag beakta när en patients insulinpreparat byts ut?
Du ska informera patienten om att ett biologiskt läkemedel som definierats som utbytbart är ett lika effektivt och säkert läkemedel för behandling av sjukdomen som det ursprungliga biologiska läkemedlet. Dessutom ska du informera om att funktionen hos dosdispensern på det utbytta läkemedlet kan skilja sig från det ursprungliga läkemedlet.
I samband med utbytet av biologiska läkemedel har apoteken ålagts en särskild
skyldighet att ge rådgivning om hur läkemedlet och dosdispensern ska användas. Även om apoteken ger anvisningar om användningen av dosdispensern är det viktigt att även på läkarmottagningen påminna patienterna om att de själva ska försäkra sig om att de kan använda dosdispensern på rätt sätt. Om du ändå är orolig för användningen av den nya dispensern kan du även senare be om mer information på apoteket eller av den egna vårdpersonalen.
Fimea har producerat en sökning som sammanställer produktskillnaderna mellan biologiska läkemedel som stöd för apotekens läkemedelsrådgivning. Söktjänsten omfattar endast de mest centrala uppgifterna om läkemedelspreparat och deras produktskillnader. Uppgifter om produktskillnaderna finns även i Fimeas mera omfattande läkemedelsöktjänst vid sidan av andra produktspecifika uppgifter.
5. Kan man neka till läkemedelsutbyte?
Utbyte av läkemedlet kan förbjudas av medicinska eller terapeutiska orsaker. Om den läkare som förskrivit läkemedlet förbjuder utbyte ska motiveringen till förbudet delges patienten och förbudet antecknas på receptet. Då beräknas ersättningen utifrån priset på det förskrivna läkemedelspreparatet.
Patienten kan också själv neka till läkemedelsutbytet på apoteket. Om det läkemedel som står på receptet är dyrare än ett utbytbart läkemedel, kommer dock ersättningen att betalas enligt referenspriset för det förmånligare läkemedlet. Om patienten alltså vill fortsätta använda det dyrare läkemedlet enligt receptet betalar patienten själv prisskillnaden mellan läkemedlen.
Mer information om ersättning för läkemedel finns på FPA:s webbplats.
Läs mer
Förteckning över utbytbara läkemedelspreparat 1.4–30.6.2025 (Fimea.fi)
Apotekets produktspecifika handledning vid utbyte av läkemedel (Fimea.fi)