Hyppää sisältöön

Tieto osallistujia hakevista lääketutkimuksista on nyt koottu yhteen

Valvonta
Julkaistu 31.5.2024

Fimean uuden verkkosivun avulla halutaan lisätä tietoisuutta käynnissä olevista lääketutkimuksista ja edistää potilaiden osallistumismahdollisuuksia niihin. Aktiivinen tutkimustoiminta Suomessa tuo lääkeinnovaatiot potilaiden saataville ja taloudellista hyötyä yhteiskunnalle.

Fimean verkkosivuilta löytyy tällä hetkellä noin 50:n osallistujia hakevan tutkimuksen tiedot. Tutkimukset on ryhmitelty sivulle sairauksien mukaan (esimerkiksi syöpä). Sairausryhmä on jaoteltu tarkemmin sairaustyyppeihin (esimerkiksi rintasyöpä), jonka alta löytyvät varsinaiset tutkimukset. Jos sama tutkimus koskee useita eri sairauksia, löytyvät tutkimuksen tiedot kaikkien niiden sairausryhmien alta, jotka liittyvät tutkimukseen.

– Jokaisen tutkimuksen kohdalta löytyy tarkempi kuvaus tutkimuksesta, esimerkiksi siitä, mikä on tutkimuksen kohderyhmä. Lisäksi tarjolla on yhteystiedot, joihin tutkimuksesta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä, kertoo jaostopäällikkö Kaisa Sunela Fimeasta. 

Sunela muistuttaa, että vasta tutkimuksen toteuttaja voi varmistaa, täyttääkö tutkimuksesta kiinnostunut ne kriteerit, joilla tutkimukseen voi päästä mukaan. 

Fimea päivittää verkkosivun tietoja kerran kuukaudessa. Sivuille lisätään uudet alkavat tutkimukset, ja samalla päivitetään mahdolliset muutokset sekä poistetaan tutkimukset, jotka eivät enää ota uusia osallistujia mukaan. 

Kliininen lääketutkimus on edellytys uusille hoidoille

Kliiniset lääketutkimukset ovat osa prosessia, jolla uusi lääke pääsee markkinoille kaikkien lääkkeestä hyötyvien saataville. Kliiniset lääketutkimukset tehdään ihmisillä sen jälkeen, kun kehitteillä olevan lääkkeen turvallisuus on ensin varmistettu muilla menetelmillä. 

Kliininen lääketutkimus ihmisillä tehdään neljässä vaiheessa, joissa jokaisessa osallistujamäärä kasvaa. Ensin selvitetään lääkkeen vaikutuksia ja käyttäytymistä kehossa. Toisessa vaiheessa etsitään sopivaa annosta, joka varmistetaan kolmannessa vaiheessa samalla, kun lääkettä verrataan nykyiseen hoitoon. Neljäs vaihe tarkoittaa myyntiluvan jälkeistä tutkimusta, jossa pyritään selvittämään, ketkä tosiallisesti saavat lääkkeestä parhaan hyödyn ja miksi näin tapahtuu.

Tutkimuksista hyötyy sekä potilas että yhteiskunta

Osallistujia hakevat kliiniset lääketutkimukset kiinnostavat kansalaisia, mutta niistä on ollut vaikea löytää tietoa. 

Sunelan mukaan tutkimusten koostamiseen on tullut toiveita niin kansalaisilta, potilasjärjestöiltä kuin kliinisiä lääketutkimuksia tekeviltä. 

– Parempi tiedotus lisää potilaiden osallistumismahdollisuuksia. Ja kun kliinisiin lääketutkimuksiin saadaan hyvin osallistujia, Suomen ennestäänkin hyvä maine tutkimusmaana kasvaa. Tästä voi seurata lisää tutkimuksia ja siten hyötyjä potilaille uusien lääkeinnovaatioiden kautta. 

Kaupallisissa tutkimuksissa sairaalat saavat tutkimuslääkkeen ja hoidon seurantaan liittyvät tutkimukset ilmaiseksi, kun tutkimuksen toimeksiantaja vastaa kuluista.

– On laskettu, että kliiniseen lääketutkimukseen käytetty euro tuo lähes neljä euroa takaisin suoraan tutkimusta toteuttavalle sairaalalle ja sitä kautta koko yhteiskunnalle.

Lue lisää

Osallistujia hakevat lääketutkimukset (Fimea.fi)

Tiina Kuosa
Proviisori
Erityisasiantuntija, Sic!-lehden lääketieteellinen päätoimittaja, Fimea
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedIn palvelussa

Lataa juttu julkarista Tulosta sivu

Kerro meille juttuideasi

Otamme mielellämme vastaan juttuideoita ja aiheita, joista voisimme kirjoittaa.