Hyppää sisältöön

Kela kannustaa pohtimaan biosimilaarien käyttöä

Lääkkeet
Julkaistu 5.6.2020

Kela kiitti lääkemääräyspalautteessaan biosimilaareja määränneitä lääkäreitä.

© Fimea

Biologiset lääkkeet ovat yleistyneet eri sairauksien hoidossa. Biosimilaarit ovat biologisten alkuperäislääkkeiden kopioita ja ne ovat yhtä tehokkaita kuin alkuperäiset valmisteet. Biologisia, bioteknologisesti valmistettuja lääkkeitä käytetään muun muassa reuman ja diabeteksen hoidossa.

Yleensä biologiset lääkkeet ovat hyvin kalliita. Biosimilaarien määrääminen ja käyttöönotto edistävät hintakilpailua ja hillitsevät kustannusten kasvua. Biosimilaari otetaan Suomessa korvattavuuden piiriin, kun se on 30 % alkuperäistä biologista lääkettä halvempi.

Lääkäreille lähetetyn palautteen tarkoituksena on herättää keskustelua biosimilaarien määräämisestä ja kannustaa lääkäreitä pohtimaan biosimilaarien käyttöä nykyistä laajemmin.

Kela on lähettänyt lääkäreille palautetta lääkemääräyksistä vuodesta 1997 lähtien. Viime vuosina palautetta on lähetetty kohdennetusti sellaisten lääkkeiden määräämisestä, joihin voi liittyä erityisiä riskejä tai haittoja.

Tiedot kaikista lääkäreiden ja hammaslääkäreiden tekemistä, sairausvakuutuksesta korvatuista lääkemääräyksistä löytyvät Kelan verkkopalvelusta.

Palvelu on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille, ja siihen kirjaudutaan varmennekortilla tai verkkopankkitunnuksilla.

Lue lisää biosimilaareista

Ekman N. Biosimilaarivalmisteet – varteenotettava vaihtoehto. Sic! 2017; 7(2): 38–41.

Kurki P. Biosimilaarit ovat vaihtokelpoisia – pallo on nyt lääkkeen määrääjillä. Sic! 2017; 7(2): 42–43.

Rannanheimo P, ym. Biosimilaarien säästöpotentiaali. Sic! 2017; 7(2): 44.

Ruokoniemi P. Fimea tarjoaa luotettavaa tietoa biosimilaareista. Sic! 2017; 7(2): 45.

Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedIn palvelussa

Lataa juttu julkarista Tulosta sivu

Kerro meille juttuideasi

Otamme mielellämme vastaan juttuideoita ja aiheita, joista voisimme kirjoittaa.