Hyppää sisältöön

Luotettavalla lääketiedolla on kysyntää

Lääkkeet
Julkaistu 4.3.2020
alt=
© Fimea

Henkilökohtainen suhteeni Sic!-lääketietolehden kanssa alkoi vuonna 2012, vuosi lehden ensimmäisen numeron ilmestymisen jälkeen. Valmistauduin tuolloin kliinisen farmakologian ja lääkehoidon erikoislääkäritenttiin ja havaitsin yllätyksekseni, että tylsältä kalskahtanut viranomaislehti olikin opiskelujeni näkökulmasta vertaansa vailla. Mistään muualta en löytänyt vastaavaa, uusiin lääkehoitoihin, lääkehuoltoon ja kansallisiin lääkealan kysymyksiin keskittynyttä ajantasaista asiantuntijatietoa ja vielä ilmaiseksi kotiovelleni kannettuna! Tuohon aikaan internet ei ollut ehtinyt kasvaa kiinni käsiimme eikä Sic!-lehden kaikkia uusia artikkeleita löytynyt verkosta. Käsissäni lehden sivut käpertyivätkin hiirenkorvalle milloin julkisessa liikenteessä, milloin iltalukemistona, milloin tuoreen postipinon ääressä.

”Riippumattoman tahon tuottamalla lääketiedolla on entistä enemmän kysyntää”, todettiin Sic!-lehden ensimmäisessä pääkirjoituksessa. Sen suhteen mikään ei ole muuttunut. Edelleen Sic!-lehden ensisijaisena tavoitteena on tuottaa terveydenhuollon ammattilaisten tarpeisiin vastaavaa, riippumatonta asiantuntijatietoa lääkkeistä ja siten edistää järkeviä lääkehoitokäytäntöjä maassamme. Mutta jatkossa Sic!-lehden artikkelit löytyvät ainoastaan verkosta. Voit edelleen tilata verkkolehden sivuilta uutiskirjeen, jolla saat tiedon uusista Sic!-verkkoartikkeleista suoraan sähköpostiisi.

Fimean 10-vuotissyntymäpäivänä Sic!-verkkolehti on noussut siivilleen: Vuoden 2019 aikana verkkolehteemme tehtiin jo noin 539 000 käyntiä, lähes tuplasti enemmän kuin vuonna 2017. Olemme olleet verkossa aloittamassa keskustelua niin hopeaveden terveyshaitoista kuin ilman anemiaa esiintyvän raudanpuutteen hoitotarpeestakin. Verkkolehtemme sisältö vaikuttaa löytäneen fooruminsa. Printtilehdestä luopuminen oli tietoon perustuva, ekologinen ja viranomaisresurssien kohdennuksen näkökulmasta perusteltu valinta. ”Tätä päivää”, ovat monet teistä lukijoista todenneet. 

Uudistuneen verkkolehden ensimmäisessä numerossa tavoitteenamme on ollut jälleen tarjota ensisijaisesti terveydenhuollon ammattilaisille sellaista riippumatonta ja ajankohtaista asiantuntijatietoa lääkkeistä, mitä ei muualta Suomesta löydy. Tarjoamme muun muassa kannanottoja yhteiskunnassamme käytävään kannabiskeskusteluun, tietoa uusista myyntiluvan saaneista lääkkeistä ja lääkitysturvallisuutta edistävää informaatio-ohjausta geneeriseen lääkkeen määräämiseen ja toimittamiseen.   

Oma suhteeni Sic!-lehden kanssa on viimeisten vuosien aikana syventynyt saatuani sen lääketieteellisen sisällön luotsattavaksi lehden ensimmäisen ja pitkäaikaisen lääketieteellisen päätoimittajan, Annikka Kalliokosken jalanjäljissä. Lehden toimittamisesta ei ollut perusopinnoissani juuri mainintoja, joten strategisesti järkeviä toimintatapoja on pitänyt opetella käytännön ja kokeilujen kautta. Siinä erinomaisena tukenani ovat olleet niin edeltäjäni, muiden lääketieteellisten julkaisujen parissa työskennelleet kollegat, Sic!-lehden asiantunteva toimitus kuin muutkin Fimean virkamiehet.

Digiaikakaudelle siirtyessä ei kannata tyytyä vain alustojen uusimiseen, vaan koko toimituksellinen prosessi, käytännöt, ajatukset ja sisällöt kannattaa myllätä vastaamaan uusiin tarpeisiin ja mahdollisuuksiin. Uuden verkkolehden myötä myös minun työni Sic!-lehden parissa on tullut tältä erää valmiiksi. Luovutan vastuun lehden lääketieteellisestä sisällöstä hyvillä mielin uudelle Sic!-toimitukselle.

Päivi Ruokoniemi
LT, kliinisen farmakologian ja lääkehoidon erikoislääkäri
Ylilääkäri, lääketieteellinen päätoimittaja, Fimea
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedIn palvelussa

Lataa juttu julkarista Tulosta sivu

Kerro meille juttuideasi

Otamme mielellämme vastaan juttuideoita ja aiheita, joista voisimme kirjoittaa.