Mitt personliga förhållande med tidningen för läkemedelsinformation Sic! började 2012, ett år efter att tidningens första nummer publicerades. Jag förberedde mig då för en tentamen för specialistläkare i klinisk farmakologi och läkemedelsbehandling, och upptäckte som en överraskning att denna myndighetstidning, som verkat ganska tråkig, var helt utan motstycke med tanke på mina studier. Jag kunde inte hitta motsvarande aktuell information från experter om nya läkemedelsbehandlingar, läkemedelsförsörjning och nationella frågor inom läkemedelsområdet någon annanstans, än mindre gratis hemburen! På den tiden var man ännu inte hela tiden uppkopplad till internet, och alla nya artiklar i tidningen Sic! fanns inte heller på webben. Tidningarna fick också ett hundöra efter det andra då jag läste dem såväl färska från morgonutdelningen som under arbetsresorna och om kvällarna.
Redan den första ledaren i tidningen Sic! konstaterade att efterfrågan ökar på läkemedelsinformation producerad av en oberoende aktör. Där har ingenting förändrats. Vidare är det främsta målet för tidningen Sic! att producera oberoende expertinformation om läkemedel för att uppfylla hälso- och sjukvårdspersonalens behov och på så sätt främja praxisen för rationell läkemedelsbehandling i vårt land. Men i fortsättningen finns artiklarna i Sic! endast på webben. Det går fortfarande att beställa tidningens nyhetsbrev med information om nya Sic!-webbartiklar direkt till e-posten.
På Fimeas 10-årsdag kan webbtidningen Sic! också fira sig själv: Under 2019 fick webbtidningen cirka 539 000 besök, vilket är nästan dubbelt så många som 2017. På webben har vi inlett diskussioner om såväl hälsoriskerna med silvervatten som behovet av att behandla järnbrist utan anemi. Innehållet i vår webbtidning verkar ha hittat sitt forum. Att sluta med den tryckta tidningen var ett kunskapsbaserat, ekologiskt och motiverat val med tanke på användningen av myndighetsresurser. ”Tidsenligt” har flera läsare kommenterat.
I det första numret av den förnyade webbtidningen har vi tagit som mål att åter erbjuda i första hand hälso- och sjukvårdspersonal sådan oberoende och aktuell expertinformation om läkemedel som inte är tillgänglig någon annanstans i Finland. Vi tar ställning till bland annat cannabisdiskussionen i samhället, informerar om nya läkemedel som fått försäljningstillstånd och främjar läkemedelssäkerheten genom informationsstyrning om att förskriva och expediera generiska läkemedel.
Mitt förhållande med tidningen Sic! har fördjupats under de senaste åren efter att jag tog över ansvaret för det medicinska innehållet efter tidningens första och långvariga medicinska chefredaktör Annikka Kalliokoski. Mina grundstudier omfattade inte direkt något om hur en tidning redigeras, så jag har fått lära mig strategiskt förnuftiga tillvägagångssätt i det praktiska arbetet, delvis genom att experimentera. Jag har fått ett oersättligt stöd av såväl min föregångare och den sakkunniga redaktionen på tidningen Sic! som övriga tjänstemän vid Fimea och kollegor som arbetat med andra medicinska publikationer.
Vid övergången till den digitala tidsperioden bör man inte nöja sig med att endast förnya plattformarna. Jag förespråkar att man vänder upp och ner på hela den redaktionella processen samt all praxis, alla tankar och allt innehåll för att svara på nya behov och möjligheter. I och med den nya webbtidningen är även mitt arbete med Sic! nu fullbordat. Jag överlämnar med glädje ansvaret för tidningens medicinska innehåll till den nya redaktionen på Sic!.